Fakta
HEV-ljus
Vad innebär HEV-ljus?
På senare år har man börjat undersöka mer om detta ljus, säkerligen i takt med att användandet av mobiler, surfplattor och datorer har ökat. HEV-ljuset är nämligen det blå ljus man får dels vid solandet när man är utomhus och från det ljus som utsänds från LED-tv, dator, surfplattor och mobiler när man är inomhus. Det är så klart inte skadligt att utsättas för detta ibland, men däremot om man gör det flera timmar om dagen.
Utomhus kan även reflekterande ytor så som sand, snö, vatten och glas göra att du utsätts för mer ljus än vad du tror!
HEV-ljus får dig att åldras i förtid
Exponering för HEV-ljus påverkar hudens naturliga skyddsbarriär. Ljuset varken bränner huden eller skapar någon rodnad, som annars är fallet med UVB-strålar. Istället går HEV-ljuset djupare ner i huden, likt UVA-strålarna. Strålarna påverkar vår kollagen-, elastin- och hyaluronsyratillförsel negativt och resultatet blir att huden tappar sin smidighet och börjar att åldras i förtid. Dessutom kan ljuset göra att du får en ojämn hudton, pigmenteringar och det har en skadlig verkan på ögats gula fläck.
HEV-ljusexponering kan även leda till inflammationer i huden, ökad känslighet och torrhet.
Ljuset stör vår sömn
När vi sover reparerar kroppen sig själv. Då skapas nya hudceller och huden städar undan sådant den utsatts för under dagen, därav begreppet ”skönhetssömn”. Kroppens förmåga att vila och vakna beror på cirkadiska rytmer, vår inre klocka. Att använda telefonen i sängen under kvällstid kan förvirra detta mönster, du får svårare att somna och det kan i sin tur hämma tillväxten av nya celler. Det har visat sig att HEV-ljuset även kan skada de nya cellerna som försöker att bildas och därmed inte ens ger dem en chans att reparera sig!
Att sömnen är viktig vet vi alla, därför har vi faktiskt en internationell sömndag i syfte att belysa sömnens betydelse. Det kan du läsa mer om här.
Hur undviker jag HEV-ljus?
Det finns några tillvägagångssätt du kan göra för att minimera din dos av det blå ljuset:
• Undvik onödig exponering. Du kan börja med att begränsa tiden, speciellt på kvällen. Spela spel, läsa på din iPad eller kolla sociala medier kan du göra under dagen – men se till att hålla nere på antalet minuter du spenderar där!
• Använd produkter som ger huden en skyddande barriär. PÜR Lit Mist Illuminating Setting Spray och fixerar makeup samtidigt som den skyddar mot HEV-ljus och miljörelaterad stress. Även Natura Bissé Diamond Cocoon Ultimate Shield formar en osynlig hinna på huden som skyddar mot HEV-ljus.
• Sätt nattläge på mobiltelefonen. Detta minskar det blåa ljuset och skärmen får en mer gulaktig ton. Detta gör också att du inte är lika pigg när det väl är dags att sova.
• Använd headset när du pratar i mobilen, istället för att hålla telefonen mot örat. Mobilen kommer då längre ifrån dig och du kan ha den i fickan eller väskan medan du pratar.
• Använd ett cityskydd som har ett skydd mot HEV-ljus. Du finner vårt urval av cityskydd här nedan.
HEV-ljus på gott och ont
Det är inte bara negativa sidoeffekter vid exponering av blått ljus, i lagom dos är det faktiskt bra oss!
Daglig exponering av blått ljus, helst från dagsljus, hjälper till att reglera vår kropps sömncykel, förbättrar vårt humör, håller oss varma och kan till och med förbättra minnet.
Som med många saker i livet har blått ljus både risker och fördelar. Få till en balans, lägg undan mobil och skärmar då och då och använd alltid ett cityskydd!
Här kan du läsa mer om cityskydd