Fakta
Vårda hudbarriären
Hur huden är uppbyggd
Huden består av tre lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och längst ned underhuden (hypodermis). Överhuden i sin tur består av fem olika skikt. Hornlagret, det ljusa skiktet, kornskiktet, taggcellsskiktet och längst ned tillväxtlagret.
Det allra översta lagret, hornlagret (stratum corneum) består av många, små och tunna lager döda hudceller. Dessa ligger packade som tegelstenar och det är detta som utgör hudens barriär tillsammans med olika typer av fetter som, likt murbruk, håller ihop tegelstenarna.
Täta kopplingar i kornskiktet
En annan viktig del av hudens barriärfunktion är så kallade T-kopplingar som finns i kornskiktet, alltså tre skikt ner i epidermis. Dessa kopplingar sitter mellan cellerna och gör det svårare för fukt att tränga ut. Dessutom skyddar de även mot yttre påfrestningar och gör det svårare för allergener, virus etcetera att komma in.
På bilden ser du goda bakterier (Lactbacillus) som ligger ovanpå cellerna, och stöter bort de onda bakterierna. Dessutom ser du de så kallade T- kopplingarna mellan cellerna. Bildkälla: esseskincare.com
Hur märker man av en skadad hudbarriär?
Det första kännetecknet är en torr och stram hud som är oelastisk. När hudbarriären är skadad reagerar den också lättare på produkter som den kanske innan har tålt.
Hur skadar man hudbarriären?
Hudbarriären är enbart en hundradels millimeter tjock och därför krävs det inte mycket för att rubba den. Följande kan skada hudens barriär:
- Överdriven peeling: Ja, att skrubba och exfoliera huden för mycket är inte bra. Använd alltid en peeling anpassad för din hudtyp och använd den enligt din hudterapeuts ordination.
- Aggressiva produkter: Starka rengöringar och för aktiva specialprodukter som inte passar din hudtyp eller hudtillstånd. Byt gärna till en mild rengöring och låt alla aktiva produkter vila ett tag.
- Luftföroreningar: Avgaser, rök och smog påverkar barriären negativt. Skydda huden med antioxidanter och leta efter produkter med ”anti pollution”.
- För mycket UV-strålning: Var noga med UV-skydd vid solexponering.
- Hårt väder och väderväxlingar: Kyla och värme om vartannat, ihop med riktigt kallt uteväder och torr inomhusluft.
Hur bygger man upp hudbarriären?
Som tur är finns det enkla sätt att skydda och bygga upp hudbarriären igen. Följ gärna tipsen ovan och lägg gärna till en eller flera av följande delar i din hudvårdsrutin:
- Probiotika och prebiotika: Probiotika är goda bakterier och de skyddar hudbarriären genom att hålla borta de onda bakterierna. Detta sker genom så kallad undanträngning, vilket betyder att ju större plats de goda bakterierna tar desto mindre plats får de skadliga bakterierna att föröka sig på. Först till kvarn gäller helt enkelt! Prebiotika fungerar som mat till probiotika och är därför också väldigt bra för hudbarriären.
- Ceramider: Rika cremer som innehåller exempelvis ceramider är mumma för hudens barriär. Ceramider finns med i murbruket mellan tegelstenarna i hornlagret, vilket gör det till ett ypperligt ämne att tillsätta även via hudvården.
- Antioxidanter: Så kallade anti pollution- produkter innehåller en stor mängd antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, avgaser, rök och andra föroreningar.
Välj rätt produkter
Bevara eller bygg upp en fin, frisk och välfungerande hud med rätt produkter. Här hittar du produkter som är extra bra för hudbarriären.
Ta hjälp av Hudotekets hudterapeuter
Är du osäker på status på din hudbarriär och vill ha tips och råd för just din hud? Vi hjälper dig gärna! Kom till Hudotekt Salong, kontakta Hudoteket Kundservice eller få Hudoteket Hudanalys. Då får du produkttips och råd om din hud i mailboxen inom några dagar.