SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Syror i hudvård - vilken ska jag välja?

Syror har intagit en självklar plats på badrumshyllan hos den hudvårdsintresserade. Med hjälp av syror kan man få bukt med hud som hamnat i obalans, släta ut fina linjer och få ett friskt och strålande ansikte. Här finner ni en smidig guide på de vanligaste syrorna och vad de kan göra för dig och din hud.

syror

De vanligaste syrorna


AHA - För dig som söker lyster
AHA-syror, Alpha Hydroxy Acids, används ofta inom hudvård för att påskynda cellförnyelsen och peela bort döda hudceller från huden. De både exfolierar hudytan och tillför fukt, vilket gör linjer och rynkor mindre framträdande. För hemmabruk så är det främst glykolsyra och mjölksyra som används.

Glykolsyra rekommenderas för dem med hud som visar tecken på åldrande. Glykolsyran har den minsta molekylen, så den arbetar snabbt och djupt ner i huden - men kan skapa irritation för de med känslig hud eller som är ovan vid behandlingar med syra.
Har man fina linjer, pigmentfläckar och/eller upplever torra partier i ansiktet så kan dessa förbättras med regelbunden användning av glykolsyraprodukter.

Mjölksyran är en mildare variant än glykolsyran och når inte lika djupt ner i huden. Trots att den är mildare så ger den en mycket effektiv exfoliering och verkar bra för dem som vill förbättra sin huds textur och önskar tillföra mer fukt.

Exempel på varumärken som har AHA-syror i sina produkter: Bioline – serien Primaluce, Exuviance, Dermacutic

BHA - För aknebenägen hud
Sedan har vi Beta Hydroxy Acid, även kallad salicylsyra. BHA är oljelöslig och är mycket bra när det kommer till att lösa upp talg, smuts och fett i porerna. Dessutom har denna syra antiinflammatoriska egenskaper och är därför bra mot akne och problemhud. 

Exempel på varumärken som har BHA-syror i sina produkter: Murad, Benton, Dermalogica

PHA - För känslig hud 
PHA, Poly Hydroxy Acid, är syror i en snällare form, och är idealisk för känslig hud. En vanlig PHA-syra är laktobionsyra som används av bland annat hudvårdsmärket Exuviance. PHA innehåller större molekyler än övriga nämnda syror, vilket gör att den inte kan penetrera huden lika snabbt och är därför mer skonsam. Upplever man att huden blir röd och irriterad vid användning av AHA-syror, då bör man testa denna mildare variant. Många hudvårdsmärken har börjat att kombinera PHA med AHA, för att få en skonsammare syra och snabbare resultat. 

PHA är ett utmärkt val för de med torra hudtillstånd som eksem eller rosacea. Även en mogen hud kan ta fördel av denna syra, som skyddar huden mot yttre påfrestningar och skador. 

Precis som de andra syrorna ger även PHA en effektiv exfoliering, vilket ger huden en fräsch lyster.

Exempel på varumärken som har PHA-syror i sina produkter: Exuviance, Bioline – serien Primaluce


Tänk på solskyddsfaktor
Efter en behandling med syror så är huden extra känsligt för solens strålar, vilket innebär en ökad risk för solskador. Vi rekommenderar ett UV-skydd med minst SPF30 och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Läs mer om:

Hudvård Syror AHA BHA PHA

Visa kommentarer
Produkterna till: Syror i hudvård - vilken ska jag välja?
Våra bästa tips mot torra händer

Våra händer är kanske den kroppsdel vi använder allra mest. De är i ständig rörelse och sällan täckta, vilket gör att de utsätts för yttre påfrestningar som kyla, värme, frekvent handtvätt, föroreningar och smuts. Allt detta sliter på hudens naturliga barriär och gör den mer sårbar för uttorkning. När händerna väl blivit torra och huden känslig kan det kännas svårt att få dem mjuka igen – men det går! Är du redo för mjuka, lena och återfuktade händer? Här delar vi med oss av våra bästa råd för att förebygga och motverka torrhet.

Vårda hudbarriären

Huden är kroppens största organ och kroppens skyddsmantel från yttre angrepp. Yttre angrepp kan vara mikroorganismer, allergener, virus, onda bakterier, svamp, föroreningar för att bara nämna några. Det är därför väldigt viktigt att hudens yttre lager, hudbarriären, hålls intakt så att små inkräktare inte tar sig in och skapar oreda i hud och kropp. I denna artikel förklarar vi hur hudbarriären fungerar, hur man märker att den är skadad och hur man på bästa möjliga sätt reparerar den.

Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Vad är K-Beauty?

K-beauty är så mycket mer än bara deras hudvårdsrutin på 10 steg och roliga sheet masks. Kärnan i Koreansk hudvård är inte vilka produkter du använder utan hur du tänker. Det är exempelvis helt okej att använda din favoritmask från ett svenskt varumärke i din 10-stegsrutin. Det viktigaste är att gå till botten med dina problem och ge din hud den bästa möjliga chansen till att nå ett så hälsosamt och vackert resultat som möjligt.

Hur förebygger jag pigmenteringar?

Har du lagt märke till mörka fläckar på din hud som inte verkar försvinna? Pigmenteringar är något många av oss får med tiden, särskilt om vi älskar att njuta av solen. Dessa fläckar kan bero på allt från solexponering och hormonförändringar till ålder och inflammation, och de kan göra att huden ser lite ojämn ut. Det bästa sättet att förebygga är att använda solskydd varje dag – året runt! Vill du minska de fläckar du redan har? Då kan kraftfulla ingredienser som retinol, vitamin C och niacinamid hjälpa till att jämna ut hudtonen och ge en härlig lyster.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: e5YhMg (motverkar spam)