Fakta
Vilken solskyddsprodukt passar min hudtyp?
Man brukar dela in solskydd utefter vilka filter de har, som kallas fysikaliska och kemiska. De jobbar på två olika vis för att stöta undan UV-strålningen från huden.
Fysikaliska filter, så som titandioxid och zinkoxid, reflekterar solstrålarna som möter huden med hjälp av små mineraler.
I kemiska solskydd fångar istället molekyler upp strålarna och omvandlar dem - det sker en kemisk reaktion som oskadliggör UV-strålarna och omvandlar dem till värme.
Ett fysikaliskt solfilter reflekterar bort en del av strålarna från huden med hjälp av små, små partiklar, och resten absorberas av huden och omvandlas till värme. Fysiska solskyddsmedel som innehåller zinkoxid och titandioxid är bäst för känslig hud eftersom de inte irriterar lika lätt som kemiska solskyddsmedel.
I en fysikalisk solskyddsfaktor finner man ofta ingredienser som är lugnande och har en antiinflammatorisk effekt, så som hyaluronsyra och extrakt från grönt te. Detta är bra för hud som lätt blir inflammerad och får orenheter. Eftersom produkten lägger sig som en skyddande hinna över huden glider den lätt av, därför är det viktigt att komma ihåg att återapplicera sitt fysikaliska solskydd flera gånger under dagen. Vill du veta mer om hur du på smidigast sätt återapplicerar ditt solskydd kan du läsa mer här.
Passar för hudtyp: Känsliga hudtyper, barn, om man har pigmenteringar eller lider av orenheter och akne.
Tänk på: Detta är inte ett solskydd för dig som har lätt för att svettas i sommarvärmen, eller som tränar mycket utomhus. Skyddet kan även avge en vitaktig hinna på huden. Vet man med sig att man inte kommer att vara i kontakt med vatten, då sitter det fysikaliska filtret kvar på huden. Gnuggar man sig mycket däremot så kan man nöta bort filtret. Detta är ett miljövänligare alternativ för korallreven.
Kemiska filter omvandlar UV-strålarna till en mindre skadlig form. När denna kemiska reaktion sker så försvinner skyddet successivt, filtret förbrukas i takt med att det jobbar aktivt. Därför är det viktigt att smörja på huden ca 30 min innan solexponering och sedan regelbundet under tiden du vistas i solen. Du kan läsa mer om återapplicering av solskydd här.
Passar för hudtyp: Alla kan ha kemiska solfilter, men personer med fet eller oren hud brukar uppskatta denna typ av solskydd extra mycket då de har en smidig och lätt konsistens.
Tänk på: Kan kännas irriterande på huden om man är ovan. Tänk på att smörja in dig regelbundet under dagen då filtret med tiden har försvunnit i takt med att den aktivt har arbetat för att skydda dig.
En solskyddsfaktor skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning. Ett solfilter kan ge ett väldigt bra skydd mot UVB-strålning (som bränner huden) medan det endast ger ett svagt skydd mot UVA-strålning, som skyndar på åldrandet. Därför rekommenderas ofta en kombination av både fysikaliskt och kemiskt, så att produkterna ger ett tillräckligt bra skydd.
Läkemedelsverket nämner att många tar alldeles för lite solskyddsfaktor och rekommenderar en dos på upp till sex teskedar när man smörjer in sig på kroppen. De flesta använder mindre än så och är då heller inte så skyddade som de skulle kunna ha varit. Därför är det bra att välja produkter med högre SPF-märkning, för att gardera sig.
Ansikte: 1 tesked (5 ml) för att du ska uppnå det skydd som står på flaskan.
Kropp: För hela kroppen är det 6 teskedar (30 ml) som gäller.
Det är också viktigt att smörja in dig då och då när du är utomhus under längre perioder – solskyddets effekt avtar gradvis, varannan timme är en bra tumregel. Tänk på att även skydda dig med bra kläder och att vistas i skuggan så ofta du kan, särskilt mitt på dagen när solen står som högst.
Här kan du ta del av frågor & svar om solskydd